Er kan nog meer bij

Waarom reageer je niet op mijn bericht? Dat hoor ik steeds vaker als iemand me een berichtje heeft gestuurd via sms, facebook, twitter, google+, whatsapp, wordfeud, mindfeud of een andere chatprogramma. Daar moet ik het antwoord vaak op schuldig blijven. Want ik hou al deze mailberichtjes steeds minder goed bij en weet al helemaal niet waar ik ze ben tegengekomen. Was het nu op mijn iPad, mobiel, computer (thuis of op het werk)?

Zo’n twintig jaar geleden hadden we hier al een naam voor: informatie overkill. We waarschuwden toentertijd al dat er veel te veel informatie op ons af kwam en het steeds moeilijker zou worden om alle input te blijven volgen. En vooral om uit al die informatie datgene te halen dat we eigenlijk nodig hebben.
Wat een verademing was het dan ook toen ik laatst bij de Consumentenbond een training mocht geven. Aan mensen die zich tot doel hebben gesteld uit die berg aan informatie voor hun leden de beste koop te selecteren. Een baken in het enorme woud aan producten en diensten, waarvan de fabrikanten en leveranciers om het hardst schreeuwen dat ze het beste product hebben.
Hoe anders is het als je een hypotheek moet gaan regelen. Dan ben je aan de goden overgeleverd. Om te beginnen betaal je standaard een hoog bedrag aan advieskosten, zonder dat de hypotheekverstrekker er ook maar iets voor hoeft te doen. – Waarom doen we dat trouwens in de communicatie ook niet? Laat iemand die advies aan je vraagt gewoon eerst een bedrag van 2000 euro betalen. En daarna gewoon de volle mep, natuurlijk. –
Je hebt bij het kopen van een huis sowieso vreselijk het gevoel dat werkelijk iedereen in de ‘keten’ er op uit is om lekker extra aan je te verdienen. Als je in deze tijd als een van de weinigen binnenstapt bij makelaar, aannemer, bank, keukenboer of tegelzetter, zie je de tegenpartij in zijn of haar handen wrijven. En wat voel je je dan een loser. Vooral als je bedenkt dat je helemaal niet zonder dat soort ‘adviseurs’ kunt. Want hoe kun je ooit zelf uit alle informatie de juiste keuze maken?
Ik weet het antwoord niet en ik ben bang dat ik mensen die hier wel een antwoord op hebben niet vertrouw.

Bea de Buisonjé | 19-6-2013